Over Marcel


Passies, je kunt er een leven mee vullen. Voor mij zit het leven vol passies, voor het buitenleven, mijn gezin, fotografie, zingen en vorm. Over deze laatste passie gaat deze site voornamelijk. Meer in het bijzonder over mijn passie voor beeldhouwen, boetseren en gewoon mooie vormprojecten die op mijn pad komen. Voor mij is vrije vormgeving en kunst de creatieve tegenhanger van datgene waar ik dagelijks mee bezig ben, namelijk grafisch vormgeven en mede vormgeven aan het oplossen van communicatie-vragen van de klanten van DOOR.business, het bureau waar ik al zo’n 31 jaar werk als art-director.

Na mijn studie aan de Katholieke Leergangen in Sittard heb ik naast mijn werk op het reclamebureau een aantal jaren niet heel gericht gewerkt aan mijn eigen kunstzinnige uitingen. Totdat ik in 2001 op de Vrije School in Heerlen een workshop houtbewerken deed. Het eindresultaat waren een aantal schalen en één beeld. Dit laatste was zulk een overweldigende ervaring, dat ik een jaar of twee-drie achter elkaar een flink aantal familieleden en vrienden heb overladen met houten beelden en beeldjes. Na een paar jaar groeide de behoefte om ook eens een ander materiaal te proberen en heb ik een workshop beeldhouwen op het landgoed Quadenoord bij Renkum gedaan.

Hier kwam ik na drie zeer intensieve dagen vandaan met het beeld “De berg Liefde”. Ik zelf beschouw dit nog altijd als het moment dat het echt een beetje serieus begon te worden.

Sinds die tijd nam de frequentie van beeldhouwen mede dankzij het snel opgroeien van mijn kinderen steeds meer toe. Het heeft geleid tot een zoektocht langs technieken en materialen die nog niet ten einde is.

Uiteindelijk ging ik ook steeds vaker meedoen aan kleine exposities en kunstmarkten en daar maakte ik natuurlijk ook kennis met collega creatieven en kunstenaars. Heel boeiend en ook inspirerend waar iedereen mee bezig is. Zo heg ik ook kennis gemaakt met de boeiende wereld van keramiek en dan vooral met dat deel dat zich met beeldend vormen bezig houd; boetseren trok me zo aan omdat ik gegrepen was door het werk van Jacqueline van Putten, en me uiteindelijk, om me de techniek te bekwamen, heb aangemeld voor een cursus in het Atel’je in Rolduc. Doordat ik een dag minder werk kan ik nu met hernieuwde energie en inspiratie tijd en passie besteden aan mijn vrije creatieve werk.

Marcel Hazen