Over Marcel


Marcel Hazen kl

Passies, je kunt er een leven mee vullen. Voor mij zit het leven vol passies, voor het buitenleven, mijn gezin, fotografie, zingen en vorm. Over deze laatste passie gaat deze site voornamelijk. Meer in het bijzonder over mijn passie voor beeldhouwen en mijn inspiratiebronnen om tot het werk te komen dat ik maak. Voor mij is net het beeldhouwen de creatieve tegenhanger van datgene waar ik dagelijks mee bezig ben, namelijk grafisch vormgeven en mede vormgeven aan het oplossen van communicatie-vragen van de klanten van DOOR communicatie & vorm, het bureau waar ik werk als art-director.

Waarom beeldhouwen en niet schilderen, keramiek of iets anders? Ik hou van de spanning van het definitieve en onvoorwaardelijke van elke handeling. Onomkeerbaar toewerken naar het eindresultaat, beslissing na beslissing, dat is wat me hier zo in aantrekt. En dan is er ook nog de worsteling met de eigenzinnigheid van het materiaal, in hout vaak nog sterker dan in steen. Dit alles maakt het vanaf het begin een avontuur, elke keer weer.

Na mijn studie aan de Katholieke Leergangen in Sittard heb ik naast mijn werk op het reclamebureau een aantal jaren niet heel gericht gewerkt aan mijn eigen kunstzinnige uitingen. Totdat ik in 2001 op de Vrije School in Heerlen een workshop houtbewerken deed. Het eindresultaat waren een aantal schalen en één beeld. Dit laatste was zulk een overweldigende ervaring, dat ik een jaar of twee-drie achter elkaar een flink aantal familieleden en vrienden heb overladen met houten beelden en beeldjes. Na een paar jaar groeide de behoefte om ook eens een ander materiaal te proberen en heb ik een workshop beeldhouwen op het landgoed Quadenoord bij Renkum gedaan.

Hier kwam ik na drie zeer intensieve dagen vandaan met het beeld “De berg Liefde”. Ik zelf beschouw dit nog altijd als het moment dat het echt een beetje serieus begon te worden.

     

  

Sinds die tijd neemt de frequentie van beeldhouwen mede dankzij het snel opgroeien van mijn kinderen steeds meer toe. Nu, op de valreep naar 2012, vind ik het tijd om een wat groter deel van de wereld in aanraking te brengen met mijn werk. Ik hoop vooral dat veel mensen er de inspiratie uit putten om ook hun passie te volgen en in de praktijk te brengen.

Marcel Hazen